Hur sjukt kan det ta?

Premiär den 8.11 2019 på Kino Korjaamo i Helsingfors som en del av veckan Redifining Masculinities, som bestod av diskussioner, work shops och filmvisningar.

Kortfilmen är en del av ett större maskulinitetsprojekt i skolor; Vem e’ man? som startade 2018 på Ekvalita som är ett jämställdhets- och likabehandlingskonsultföretag. I kortfilmen spelar ett gäng killar basket på en kvartersplan i stan. En av killarna får av misstag en annan spelares armbåge i ansiktet och faller omkull. Han har svårt att hålla sig för gråt. Vad händer sen? Kortfilmen vill ta fasta på att det ofta kan vara svårt för killar att våga visa sina känslor och samtidigt ge en alternativ lösning på en vanlig situation.

Tanken var att skapa en film som på bred front kan användas för att diskutera maskulinitetsnormer med ungdomar. Hur känns det för den som visar sina känslor att göra det inför andra killar? Vad innebär det för de andra killarna att hantera någons sårbarhet? Vilka kan konsekvenserna vara på individ- och samhällsplan om tröskeln är hög för killar att visa sig sårbara och att trösta andra? Syftet är att motverka destruktiva manlighetsnormer och stödja konstruktiva sätt att vara man och pojke på.

Filmen skapades genom ett samarbete med ungdomarna.

Skolan turnerar för tillfället i alla finlandssvenska högstadier i Finland.

Regi Emma Fogelholm och Janna Thorström, Foto Kush Badhwar, Klipp Klaus Grabber, Musik Ville Tanttu, Grafik Hanna Siira, Representant från Ekvalita Nana Blomqvist, Produktion Pink Orbit Production 2019

Se filmen här