Bubblan

Kortfilmen The Bubble visades tillsammans med två andra filmer, Kush Badhwars formyfuneral.ppt och Tuuli Teelahtis Tuhkaksi som en del av festivalen Ars Moriendi i storkyrkans krypta den 16.11.2019. Filmen visades som en kortfilmsloop som snurrade på hela lördagen. Festivalen Ars Moriendi vill föra ut samtalet om döden i stadsbilden via konstevenmang, diskussioner, installationer och olika sorters evenemang som på ett innovativt sätt tar upp detta fenomen som berör oss alla.

Länk till Ars Moriendi´s hemsida här

Under två månader fungerade Janna Thorström tillsammans med tre andra kvinnor som stödperson för en kvinna som dog i cancer i juni 2019. Varje kväll vid åttatiden fanns någon från gruppen, eller ibland alla fyra där för att lyssna, stöda, massera ben och finnas till. Stunderna gjorde att begrepp började förskjutas och visa ett nytt ansikte.

Man talar om ett slags existentiell ångest som stiger in då döden knackar på dörren. Talar om hur livet då snurrar förbi inombords och det är tid att försona sig med sina val. Man talar om hur mångt och mycket skalas av och lämnar kvar bara det enkla och hur ett annorlunda slags lugn stiger in vid dödsbädden.

Bubblan är en fri tolkning av detta tema.

Regi och foto Janna Thorström, Klipp Klaus Grabber, Musik och ljudvärld Emma Fogelholm, Produktion Pink Orbit Production 2019.