Tika seriens första filmning, Juni 2018

För ett par veckor sedan segrade Tika Sevón Liljegren i den till Finland nyanlända sångtävlingen xFactor. Tikas finska var så knapp att programvärdarna alternerade med att tala engelska och svenska med henne. Den språkliga identiteten och oron för möjliga fördomar från den språkliga majoritetens sida var ett orosmoment undervägs, men det gick ändå vägen. Grattis Tika!

Finland har sett idolssegrare och Voice of Finland segrare kläckas och försvinna – för ett par år sedan kom en finlandssvenska på andra plats och inget har hörts om henne sedan dess. Musikbranschen är en hård bransch, även för dem som verkar vinna en inträdesbiljett till eliten. Vad händer bakom scenen efter segern? Hur är det att försöka slå sig fram? Hur är det att som Tika landa i vardagen och sitta som kassa i en butik efter all uppmärksamhet? Vad drömmer hon om då hon betjänar kunderna i Karis?

Se teaser här

I tre korta dokumentärer kommer vi att följa Tika efter segern när hon jobbar i kassan på Smarket i Karis, övar på piano hemma och berättar personligt om sig själv, signerar kontrakt med Sony och mycket mycket mer medan hon närmar sig sin dröm att bli en stor sångerska. Första programmet som vi just börjat filma kommer att anlända till YleArenans webb i September 2018!

Se Tika på xFactor här