Mannen 2

Del 2/3. Från biceps till blöja. Manskulturen har tagit ett jättekliv in i papparollen på senare år men släpps papporna in i mamma-barn gemenskapen?

I del 2 får vi höra åtta mäns upplevelser av hur det är att vara pappa, med tonvikt på Mats Holmqvist som ensam sköter familjerumban under sin fru Lindas många utomlandsresor. Han upplever att han ofta får nåt slags gloria för sitt jobb inom familjen, trots att det för honom är något väldigt naturligt och naven som livet snurrar kring. Pata Degerman menar att det visst går att sammanföra ett aktivt yrkesliv med en aktiv papparoll och Björn Ågren önskar att han varit mindre hård mot sin son.

I programserien berättar 8 män, mellan åldrarna 26 och 82, hur de ser att mansrollen håller på att förändras. Nico Vehmas har just startat en feministisk manstidning Samu och Per-Erik observerar en enorm utveckling på 50 år gällande hur mycket män engagerar sig i sin karriär. Kari jämför hur killsnacket ter sig i Cricketkretsar och bland manskorister, konstaterande att språket ibland bär på en kultur som är förlegad. Björn noterar för sin del att de klassiska rollerna idag verkar omvända: nuförtiden är det ok för kvinnor att definiera både sig själva och män, medan män inte är fria att säga vad de anser om någondera utan att det uppstår ett rabalder.

Regi Emma Fogelholm och Janna Thorström, foto och musik Ville Tanttu, klipp Klaus Grabber, grafik Rikard Lassenius. Pink Orbit Production 2018. På Yle Fem 16.4.2018.

Se del 2 på Arenan

Mats Holmqvist med dottern Milja

Läs Mats Holmqvists kolumn