Att våga livet

Hur känns det att vara i psykos? Linda Mokko har bipolär störning och har upplevt fyra psykoser. Psykosen är så slitsam för hjärnan att de flesta som varit med om en inte har några klara minnesbilder efteråt, men Linda minns tydligt. Hon beskriver hur det känns när en rationell sida av personligheten är kvar i vardagsmedvetandet och försöker hantera en allt mer manisk del som föreställer sig olika skräckscenarier. När den maniska delen tar över behöver hon sjukhusvård och medicinering.

I Att våga livet beskriver Linda på ett öppet och detaljrikt sätt sina upplevelser så att tittaren får stiga in och ta del av dem. Hon förvånas själv över allt hon upplevt och till och med roas av det så här i efterskott.

Idag har Linda också en vanlig vardag. Hon är gift och ute i arbetslivet. Men det är livsviktigt för henne att minnas att orsaken till att hon mår bra just nu är medicinering och en konstant strävan att göra medvetna val för att minimera stress i vardagen. Årstiderna påverkar även starkt Lindas hjärnkemi. Det gick till exempel inte att tänka sig att fira bröllop på våren, eftersom en sådan spänning nästan säkert hade lett till mani, möjligtvis även en psykos.

Regi: Emma Fogelholm och Janna Thorström. Foto: Marita Hällfors. Klipp: Emma Fogelholm, Janna Thorström och Klaus Grabber. Musik: Ville Tanttu. Pink Orbit Production, 2014.

Premiär på Ekenäs filmsfest den 17.1.2015.
På YleFem den 3.4. 2015 kl.20.00, repris den 4.4.

Se filmen på Vimeo

Sagt om filmen:

“Psykisk sjukdom är svårt att tala om och skrämmer. Linda Mokko bryter tabut och talar om sin sjukdom i ett personporträtt av Emma Fogelholm och Janna Thorström. Malin Slotte/ HBL

“Under lördagen fick publiken (på Ekenäs Filmfest) även ta del av premiärvisningen av den självutlämnande och berörande dokumentären Att våga livet. Den handlar om en kvinna med bipolär sjukdom…” Västra Nyland

Tack för den dokumentären, den var jätte fin, mera sådant så kanske fördomarna mot psykisk ohälsa minskar.” Anita Björkestam

“Såg er film ikväll! Fin stämning, fint tempo och fint kameraarbete! Grattis!” Margherita Zilliacus

Läs mer om making of