Burlesque med Lady Laverna

I Burlesque med Lady Laverna får vi följa med skådespelare Lidia Bäck då hon åker till Berlin för att delta i ett stort internationell burleskevenemang. Längs vägen får vi se på tre av Lidias burlesknummer och höra hennes tankar kring hur de blivit till. Hur ser det ut då en person upplever att hon via burlesken har återerövrat sin kropp och känner att hon blivit ett subjekt i stället för ett objekt?

Vi lever i ett samhälle där unga flickor ofta har svårt att hitta sig själva och vara bekväma med sina kroppar. Ser man analytiskt på hur media framställer kvinnor idag är det föga överraskande. En nyligen gjord undersökning visade att många vanliga modemagasin riktade till kvinnor består upp till 85% av reklam – vars syfte är att sälja produkter som ska få oss att se bättre ut. Hur navigerar man som kvinna i detta träsk av extrema visuella förebilder och blir bekväm i sin kropp som den är? Förslagen som haglar in utifrån är många och få verkar ställa frågan: vad vill du själv?

För Lidia har det skett en enorm befrielse via burlesken eftersom hon genom den släppt kritiken mot sin kropp. I dokumentären får vi höra Lidias tankar kring kropp och sexualitet och följa med hur Burlesken vidgat hennes liv på många olika plan. Hur ser en kameraföring ut som inte är objektifierande och vad handlar Burlesk egentligen om?

Regi Emma Fogelholm och Janna Thorström. Foto Mara Jelinko. Klipp Klaus Grabber. Pink Orbit Production, 2018

Filmen visades på YleTeema den 30.4.2018 med repris den 5.5.2018. Filmen kan på grund av musikrättigheter inte finnas här på nätsidan.

Se trailer här

Sagt om filmen: