Mannen 1

Del 1/3. Hierarkier uppstår direkt där män umgås med varandra – vem kommer överst och vem hamnar underst?

I första delen av serien Mannen är fokus på manlighetens uråldriga bastioner som karriär och makt. Hur balanserar man som modern man mellan alla kraven på vad en manlig man är? Ser sig mannen som försörjare idag och hur mycket prioriterar han karriären? I serien deltar Berndt Arell, Pata Degerman, Mats Holmqvist, Jukka Korkeila, Per-Erik Lönnfors, Kari Turunen, Nico Vehmas och Björn Ågren. Pink Orbit Production, 2018.

I programmet hörs programseriens samtliga åtta män, men tonvikten ligger på Per-Erik Lönnfors och Berndt Arell, som gjort höjdarkarriärer samt en av nutidskonstens största finska namn Jukka Korkeila som kommit ut som homosexuell konstnär. I programmet kommer även göteborgaren Björn Ågren till tals, för vem jobbet som behandlingsansvarig på ett ungdomsboende demonstrerat hur kärlekens avigsida hänger ihop med en maktlöshet och en sorglig tendens till våld.

Regi Emma Fogelholm och Janna Thorström, foto och musik Ville Tanttu, klipp Klaus Grabber, grafik Rikard Lassenius. Pink Orbit Production 2018. På Yle Fem 9.4.2018.

Se del 1 på Arenan

Läs Hufvudstadsbladets recension

Berndt Arell, Per-Erik Lönnfors med sitt barnbarn och Björn Ågren

Läs Per-Erik Lönnfors essä

 

Sagt om Mannen-serien:

Helt enastående! Det här är i särklass det bästa i TV-väg jag sett, alla kategorier.  -John Tallqvist

Såg alla tre på raken i natt, fast jag inte hade tänkt det. Väldigt sevärda. Gillade också ljudsättningen mycket.    -Monica Ödahl Fröjdö

Otroligt välgjorda! Fina samtal, snyggt klipp o bild. Välvalda personer.  -Rita Paqvalén

Kaiken pisteytys-, valeuutis- ja muun ahdistuksen keskelle raikas tuulahdus: dokkari Mies. Löytyy Areenasta, suosittelen. Antaa toivoa pienten miesten ja naisten kasvattamiseen, saa olla just sellainen kuin on.                     -Laura Rahka