Kex och hårdskivor, maj 2016

Det har aldrig pratats så mycket om mat i det här klippet som under de senaste två dagarna, sa vår klippare under produktionen av vår senaste film. Ni är ju helt fixerade. Jep. Vi har ätit etiopisk picnic mitt i vintern ute på roddstation i Helsingfors, bouillabaisse under råklippet, thailändsk soppa under manusskrivandet och hälsofreakens snickersrutor under vår senaste films tv-premiär.

Senaste veckan har vi sökt våra hårdskivor och beskyllt varann för att hamstra dem. Medan vi väntar på att bli rika nog för att anställa nån effektiv men spirituell ordningsmänniska till vårt team, sitter vi idag på försommarens varmaste dag inomhus och rotar i våra arkiv medan vi äter hembakta kex. Emma säger, tänk om det här är all sommar vi får och vi sitter inne och svettas med våra orediga hårdskivor (vi berättar inte i vems skåp de hittades).

På denna making of sida kommer vi allt emellanåt att dela med oss av våra egna favoritrecept. Det första, Jannas Chocolate Chip Cookies är en modifikation av ett gammalt amerikanskt recept. Kexen är bakade med palmsocker, mandel- och havremjöl och laktosfritt smör.

Jannas Chocolate Chip Cookies
100 g smör
1 ½ dl kokossocker
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 ¼ dl havremjöl
1 tsk vaniljpulver
¾ struken tsk bakpulver
100 g choklad (jag använde Brunbergs laktosfria choklad smaksatt med stevia)
1 ½ dl jordnötter (extra gott om man först rostar jordnötterna lätt i panna)

Rör socker och smör och tillsätt därefter ett ägg. Blanda de två olika mjölen med bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt mjölblandningen. Smeten bör vara ganska lös för att kexen skall bli aningen sega (vill man ha frasigare kex kan man tillsätta lite havremjöl). Skär chokladen i ganska stora bitar. Blanda in choklad och jordnötter i smeten. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 200 graders ugn i 9-10 minuter. Kexen flyter ut till att börja med och bör få grädda så att de hunnit bli aningen bruna kring kanterna. Man kan välja hur sega eller frasiga man vill att de skall bli genom att justera tiden i ugnen, kortare tid; segare kex och längre; frasiga.