Lådor till Lettland

I Lådor till Lettland reser sex pensionärsaktivister på biståndsresa. Det frivilliga biståndsarbetet bara växer, numera med många resor per år ner till Lettland och Litauen med fullpackade paketbilar. Grejerna samlar de på Bikupan i Ekenäs där ett fyrtiotal personer är aktiva. Verksamheten har vuxit så att en hel mängd privatpersoner och föreningar hjälps åt att idag kontinuerligt dra sitt strå till stacken: någon virkar filtar åt åldringar, en annan packar matlådor och många donerar cyklar, kläder och möbler.

I dokumentären följer vi med när bikupanaktivister åker till flera orter i Lettland. De lassar av vid ett socialcenter i byn Limbazi, besöker en familj i Taurene på landsbygden och tömmer mängder med förnödenheter inför skolstarten i Zoseni, en fattig by med många fosterbarn.

När man kommit till det skedet av sitt liv att man sitter hemma och funderar på vilka nya krämpor man fått, säger en av Bikupan-grundarna Gita Lindholm, är det lika bra att börja göra något annat. Fastän många säger att det känns onödigt att försöka hjälpa då man ändå inte kan hjälpa alla, fortsätter hon, så vet jag att om det vore just mitt barn som fick ordentliga vinterskor och varma kläder skulle det nog vara viktigt för mig.

Manus och Regi: Emma Fogelholm och Janna Thorström. Foto: Miikka Pakarinen. Klipp: Klaus Grabber. Pink Orbit Production 2015.

Premiär på Ekenäs Filmfest 23.1.2016
På YleFem 25.3.2016, repris 26.3.2016 och ett år på Yle Arenan

Sagt om filmen:

“Filmen var trovärdig, enkel med en trevlig vardagsjargong. Den beskrev också på ett sakligt sätt situationen och förhållandena i Lettland. Den goda viljan och positivt tänkande genomsyrade filmen, även vid små problem under vägen! Nog kommer vi fram, våra problem är små!” Gun Lindholm

“Ett program med ett lugn och sympatiskt grepp, en motsats till det som vanligtvis kommer i TV. Verkligen trevlig!” Ulla Wiander

Se filmen på Vimeo