Mannen 3

Del 3/3. Varför ska män kramas jämt idag, räcker det inte med ett handslag? Killsnacket låter annorlunda än förr; är det mer än språket som förändras?

I den sista delen av Mannen är manlig kommunikation i huvudrollen: vad bygger killsnacket på och hur håller det på att förändras? Kari Turunen, som iakttagit hur män snackar med varann både i sin roll som kördirigent för Akademiska sångföreningen samt som medspelare i ett cricketlag, poängterar att språket inte är något neutralt tillägg till kommunikationen utan ofta bär med sig ett uttryck för en viss umgängeskultur, som styr hela kommunikationen. Per-Erik Lönnfors beskriver hur killsnacket fungerar i hans åldersgrupp och Nico Vehmas berättar om Samu tidningen som han är med om att ge ut. Tidningen är Finlands första feministiska manstidning och Nico förklarar vad strävan med Samu är och vilka reaktioner den fått.

I programserien berättar 8 män, mellan åldrarna 26 och 82, hur de ser att mansrollen håller på att förändras. Pata berättar om hur män fungerar på hans expeditioner och om hur tabut med det kroppsliga avståndet män emellan ofta bryts ned automatiskt under extrema omständigheter. För Mats sker det verkliga livet hemma med familjen, inte ute i arbetslivet, medan Per-Erik observerar en enorm utveckling på 50 år gällande hur mycket män engagerar sig i sin karriär. Björn noterar för sin del att de klassiska rollerna idag verkar omvända: nuförtiden är det ok för kvinnor att definiera både sig själva och män, medan män inte är fria att säga vad de anser om någondera utan att det uppstår ett rabalder.

Regi Emma Fogelholm och Janna Thorström, foto och musik Ville Tanttu, klipp Klaus Grabber, grafik Rikard Lassenius. Pink Orbit Production 2018. På Yle Fem 23.4.2018.

Se del 3 på Arenan

Nico Vehmas och Kari Turunen